SANATORIUMLAAN 10, 7447 PK HELLENDOORN

ReservEREN: 0031 (0)6 1275 0756

De Natuur

...tussen Hellendoorn en Holten. Kenmerkende heuvels zijn de Hellendoornse Berg de Haarlerberg, de Holterberg en de Koningsbelt. De Koningsbelt is het hoogst en reikt tot 75 meter boven zeeniveau. Je vindt er stille heidevelden en bossen vol dieren, met stokoude jeneverbesstuiken, grillige eiken en witte berken.


Ontstaan van de Sallandse Heuvelrug

De heuvels zijn opgestuwd door een enorme gletsjer, tijdens de voorlaatste ijstijd. De ijsmassa duwde de grond voor zich uit en zo ontstond de stuwwal.

Zoogdieren

Het grootste zoogdier op de Sallandse Heuvelrug is de ree. Ook de vos,das steenmarter komen er voor. Op de overgang van bos naar cultuurland leven bunzing, wezel en hermelijn.

Vogels

Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug is rijk aan vogels en het enige leefgebied van het korhoen in Nederland. De korhoenhaan is prachtig blauwzwart. Het korhoen is erg schuw, dus de kans is niet heel groot dat je het dier ziet.Staatsbosbeheer doet er alles aan om de populatie korhoenders op de Sallandse Heuvelrug te behouden. Niet alleen omdat het zulke schitterende dieren zijn, maar ook omdat de aanwezigheid van korhoenders alles zegt over de toestand van de heide. Waar zij het naar hun zin hebben, kunnen andere dieren het ook goed rooien. Dus profiteren ook tapuiten, wulpen, boomvalken, nachtzwaluwen, hagedissen en vlinders van de beschermingsmaatregelen voor de ‘korren’.